EFFECTIEVE CROWD-FUNDING MET DE CULTCOIN

Het is voor een evenement niet eenvoudig om de eindjes aan elkaar te knopen. Festivals kunnen niet overleven zonder een goed verdienmodel. Daarom schiet ProKwadraat culturele festivals te hulp met een nieuwe vorm van crowd-funding: de CULTCOIN. Met de CULTCOIN krijgt een cultureel festival een uniek verdienmodel in handen waarmee de continuïteit van de het festival wordt versterkt zonder alle logistieke besognes.

Wat is de CULTCOIN

CULTCOIN-hoogDe CULTCOIN is een betaalmiddel waarbij het publiek door middel van het doneren van een munt een directe financiële bijdrage levert aan de exploitatie van het festival. Het publiek koopt voor € 2,50 de CULTCOIN en kan hiermee een haar waardering uiten over het gebodene door het deponeren van één of meerdere CULTCOINS in de collectebussen van de aanwezige sympathieke CULTCOIN-crew. Uit festivals waarbij het principe van de CULTCOIN is ingezet is gebleken dat de bezoeker eerder een muntje met een waarde van € 2.50 doneert dan eenzelfde bedrag in euromunten. Naast de crowd-funding tijdens de voorstellingen kan met de CULTCOIN de afname van consumpties worden gereguleerd. Hierbij worden door CULTCOIN commissieafspraken gemaakt met in het festival gebied aanwezige horeca of worden desgewenst eigen horecapunten ingericht. Deze commissie levert ook een bijdrage aan de recette. CULTCOIN neemt met dit concert de festivalorganisatie de tijdrovende organisatie van de logistiek van muntverkoop en toegangsbewaking uit handen, zodat deze zich verder op haar kerntaak kan toeleggen.

Doelgroep (semi-)gratis toegankelijke festivals

CULTCOIN richt zich op festivals die tot op heden gratis toegankelijk zijn voor het publiek, nieuwe festivals of betaalde festivals die de CULTCOIN als betaalmiddel willen introduceren.

Fullservice organisatie

 • Gebruik van de CULTCOIN
 • Bemande stands voor uitgifte munten
 • Bemanning ingang locaties voor inname munten
 • Aankondigingsborden CULTCOIN
 • Afspraken en afrekening met deelnemende horeca
 • Voorverkoop passe-partouts via de online CULTCOIN-ticketshop
 • Overzichtelijke verslaglegging

Voorwaarden festival

 • Minimaal 2.500 bezoekers festival aan het festival
 • Voorstellingen vinden plaats in af te sluiten locaties
 • De programmering van het festival is (semi-)professioneel
 • Prominente aankondiging van CULTCOIN-formule in communicatie van festival

Wat kost het

CULTCOIN berekent een commissie van 25% op de recette na aftrek van de uitbetaling van de horeca. Afhankelijk van het festival wordt een minimale vergoeding voor de kosten overeen gekomen. De eventuele vrijval van munten wordt gedeeld tussen de festivalorganisatie en CULTCOIN.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over CULTCOIN? Neem contact op met Frank van Leeuwen van ProKwadraat 071-5233485 of stuur een mail naar frank@prokwadraat.nl.